Overslaan en naar de inhoud gaan

Traveling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller...

Inschrijven Icon/Subscribe Created with Sketch.

Heb jij constant reiskriebels? Dan is deze opleiding op jouw lijf geschreven.

Droom jij weg als je te lang binnen zit? Vergaap je je liever aan het eeuwenoude patrimonium in steden en cultuursites? Of vind je het spannender om de platgetreden paden te verlaten? Als je van toerisme houdt, past deze grensverleggende opleiding prima in jouw professionele rugzak. Je leert natuur en landschappen lezen om er enthousiast over te vertellen. Verschillende doelgroepen zorgen ervoor dat elke gidsbeurt een nieuw avontuur wordt. Met deze praktijkopleiding ligt de wereld van het toerisme aan je voeten/wandelschoenen. Mis de trein niet. Word gids of reisleider, met COOVI. Hier zie je hoe het er aan toe gaat.

Toerisme boomt en professionele gidsen en reisleiders zijn altijd en overal nodig.

Ja maar, is daar vraag naar?

Dit opleidingstraject werd uitgewerkt met Toerisme Vlaanderen, het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en andere toeristische organisaties en opleidingscentra. Immers, het toerisme boomt en professionele gidsen en reisleiders zijn altijd en overal nodig. In de opleiding Gids kan je afstuderen als Gids Brussel, Gids Groene Gordel of Museumgids.  In de opleiding Reisleider word je specialist Europa of Verre Bestemmingen - met een EHBO-brevet op zak.

Is het wel voor mij?

Heb jij constant reiskriebels? Ben je een organisator in hart en nieren, of ben je graag met mensen bezig? Dan is deze opleiding op jouw lijf geschreven. Bij COOVI is iedereen welkom: van werknemers tot zelfstandigen, van beginners tot semi-professionelen. Leer de kneepjes van het vak en scherp je techniek aan.

Docenten

Marleen De Waele
Marleen De Waele

Ik ben Marleen, en ben opleidingscoördinator van de opleiding Gids/Reisleider. Talen studeren en reizen zijn altijd mijn grootste passies geweest. Werken ‘met’ en  ’voor’ mensen, vind ik boeiend. Ik gids en begeleid reizen in Europa en ook naar verre, exotische bestemmingen. Al de kennis die ik verworven heb na 37 jaar wil ik delen met anderen. Het is fijn om je cursisten later als collega’s te ontmoeten in de gids-en reisleiderswereld.  Na 37 jaar blijft lesgeven nog steeds elke dag opnieuw een boeiende uitdaging.

Jeroen Venderickx
Jeroen Venderickx

Ik ben al 19 jaar als gids verbonden aan het Museum voor Natuurwetenschappen. Sinds september 2017 geef ik landschapslezen bij CVO COOVI. Lesgeven aan geïnteresseerde volwassenen werkt erg motiverend. Het is fijn om mijn passie voor natuur, geologie, evolutie en biodiversiteit te mogen delen. Wetenschappelijke kennis over de fysieke wereld is volgens mij de hoeksteen van het begrijpen én beheren van onze gemeenschappelijke leefwereld. Gidsen is voor mij een ambacht die met passie tot kunst verheven wordt.

Valentin Thijs
Valentin Thijs

Ik ben dertig jaar actief als professionele gids en voordrachtgever in verschillende federale musea en in Bozar te Brussel. Ik ontwikkelde een grote historische interesse voor het cultureel erfgoed in België, Vlaanderen en Brussel. Ik specialiseerde me in stadsontwikkeling en architecturale rondleidingen. 

Ik werkte als educatief medewerker aan het Muziek Instrumentenmuseum (MIM) te Brussel. Sinds 2005 ben ik docent aan CVO COOVI.

Toekomst

Een voorproefje van jouw toekomst

Nadat je afstudeert bij COOVI, kan je alle kanten op met je kennis. De werkopties zijn uitgebreid:
ga op stap
als reisleider bij een organisatie, als stadsgids in Brussel, als medewerker bij een reisbureau, in de groene gordel, in een museum, enzovoort. Droom groots. Wat houdt je tegen?

Inschrijven
Gids/Reisleider bij COOVI

Maak kennis met de CVO COOVI alumni

Josiane Van der Elst
Tevreden afgestudeerde cursist Gids Brussel, 2016-2017

Ik volgde de gidsenopleiding voor Brussel. Je leert er kijken naar de diverse aspecten van een stad: zowel op bestuurlijk, architecturaal, militair, religieus, taalkundig, financieel als of sociaal vlak. Leeft er een redacteur, een spreker, een bemiddelaar, of een organisator in jou, dan is de opleiding ‘Gids Brussel’ misschien het antwoord. Gidsen is hét vak om diverse talenten samen te gebruiken. Of je er nu beroepshalve voor kiest of je gewoon je interesseveld wil verbreden. CVO COOVI heeft een gedreven crew en kapitein aan boord.

Stadsgids Brussel
Maarten Vantilt – 2016-2017

Basismodule : Rondleiden in de Praktijk

Rondleiden in het Jubelparkmuseum in Brussel was voor mij een moeilijke taak. Dit was namelijk onze eerste opdracht. Hoe vertel je het verhaal van een museum zonder te vervallen in opsommingen? Hoe hou je de aandacht van een publiek erbij?

De makkelijkste opdrachten waren er die het dichtst bij mijn interesseveld aanleunden: Het bespreken van “Het Lam Gods” en ander werk van Rubens.

Ik leerde zowel inhoudelijk, als op het vlak van gidsen veel bij en leerde ook heel wat leuke mensen kennen. Op naar het finaliteitsjaar!”