Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezingenreeks 'Vlaamse meesters'

di, 01/23/2018 - 11:43

Het project "Vlaamse Meesters" focust op het leven en de nalatenschap van van Eyck, Bruegel en Rubens. In deze lezingenreeks komen niet alleen hun leven en de belangrijkste werken aan bod. Er wordt een link gelegd naar tijdsgenoten en het verband met projecten uit de Vlaamse Meesters.

Vanuit de Vlaamse gemeenschap met medewerking van Toerisme Vlaanderen worden van 2018 tot 2020 een heel aantal initiatieven georganiseerd om onze Vlaamse kunstenaars van de 15e-17e eeuw internationaal in de kijker te zetten. Deze lezingen bijten de spits af.

 

VAN EYCK

Door Christine Demeunynck, lector gids/reisleider Het Perspectief PCVO

Vlaamse meesters

Na een korte kunsthistorische duiding van de zogenaamde Vlaamse Primitieven (what’s in a name) zal de lezing zich vooral focussen op een buitengewone casus: de Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck naar aanleiding van de (nog lopende) restauratie. Kunstgeschiedenis is reeds lang geëvolueerd tot kunstwetenschappen en ook de exacte wetenschappen worden ingeschakeld zodat via een interdisciplinair onderzoeksproject nieuwe feiten aan het licht komen.

 

 

BRUEGEL

Door Valentin Thijs, lector gids/reisleider CVO Coovi
vm

Pieter Bruegel de Oude is één van de belangrijkste kunstenaars in de 16de eeuw in de Nederlanden. De lezing schetst de historische context waarin het oeuvre van de kunstenaar tot stand kwam, een tijd van grote maatschappelijke veranderingen en ook artistieke aardverschuivingen. Vervolgens komen een status questionis van het leven en het oeuvre van de meester, voorlopers die hem hebben beïnvloed en belangrijke artistieke en intellectuele tijdgenoten aan bod. Ook de hedendaagse wetenschappelijk methodes die aangewend worden om een werk toe te schrijven aan Pieter Bruegel de Oude worden toegelicht.

 

 

RUBENS

Door Ilse Weijten, lector gids/reisleider CVO Provincie Antwerpen
vm

Rubens was een kunstenaar die niet alleen in Antwerpen domineerde, maar die ook een grote inspirator voor de hele Nederlanden, en ver daarbuiten was. Het gebruik van de olieverftechniek bereikte met Rubens één van de hoogtepunten in de Europese kunstgeschiedenis. Naast de schildertechnieken en werkwijze van de Antwerpse meester geeft de lezing ook een beeld over zijn levensloop en hoe we hem in zijn tijd kunnen situeren. Uit het immense oeuvre van honderden werken en ontwerpen nemen we enkele casussen en leren kijken naar de opbouw, coloriet, lichtwerking en de specifieke Rubens’ toets.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

BRUSSEL: CVO COOVI

  • woensdag 14/03/2018 van 18u30 tot 21u30 - van Eyck – Christine Demeunynck
  • woensdag 21/03/2018 van 18u30 tot 21u30 - Bruegel – Valentin Thijs
  • woensdag 25/4/2018 (nieuwe datum!) van 18u30 tot 21u30 - Rubens – Ilse Weijten

CVO COOVI: E Gryzonlaan 1 - 1070 Anderlecht - Lokaal 05.01.42

http://www.cvocoovi.be/nl/praktisch (bereikbaarheidsfiche)

Inschrijvingen: cvo@coovi.be

Inschrijven voor de lessenreeks die start in maart via cvo@coovi.be (voor drie lezingen op woensdagavond) + Overschrijven naar BE96734038304905 ( rekeningnummer van Scholengroep Brussel) -  met vermelding lezingenreeks Vlaamse Meesters CVO COOVI maart 2018 (deelnameprijs voor wie in het bezit is van een gids- of reisleiderskaart bedraagt 30 euro voor de reeks; andere deelnemers betalen 45 euro)

 

Quote block inspiring pic

"Met CVO COOVI kon ik een studieschema samenstellen dat mij op het lijf geschreven stond."